Jag växte upp i böckerna, eller var det böckerna som växte fast i mig? Det är så svårt att avgöra var jag slutar och historierna tar vid. Svårt, eller kanske bara irrelevant.

Allra mest tyckte jag om de riktigt storslagna sagorna och myterna, äventyren, kampen mot havsvidunder och jättebläckfiskar och ett hav som vredgats av gudarna. Då och då även de gamla fornisländska sagorna, där fanns något kargt och oundvikligt som jag drogs till. Jag har alltid varit en liten determinist, inbillar jag mig. Nu är jag inte lika säker. Val verkar rätt trevligt nu när det inte längre är en möjlighet. Jag vet inte längre vad som är vad, förlåt mig. Mor läste högt för mig ur sina gamla böcker tills jag plötsligt en dag fann att jag själv kunde läsa dem. Något skiftade mellan oss där och skulle aldrig riktigt bli sig likt igen. Ibland önskar jag inget högre än att hon ska kunna läsa för mig igen, men vad är det för idé att tänka på det som varit? Hon kommer inte tillbaka för det.

Så småningom dök mina heroiska sagor upp i teve, en gammal julkalender som gick i repris. Jag tyckte inte om hur mina världar, stjärnkonstellationerna ovanför hustaken, de långa eftermiddagarna på mitt rum, plötsligt pytsades ut till mina klasskamraters. Att de nu blivit en del av deras medvetanden. Det här var på den tiden jag fortfarande lät mig övertalas att gå ut på rasterna, att efter mellanmålet hemma i köket springa de sjuttiotvå stegen nedför trapporna, ut genom porten bort till fotbollsplanen där de andra barnen spelade fotboll.

Jag minns hur det grovmaskiga fotbollsnätet kändes mot ansiktet när de andra gått in för att äta middag. Hur han kom fram och frågade vad jag gjorde där alldeles ensam. Sedan vill jag inte minnas mer.

Advertisements

2 thoughts on “På himlavalvet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s